Draft International Standard ISO 9001:2015

sau "Ce stim pana acum?"

Newsletter, 26 ianuarie 2015

ISO 9000 a fost in mod constant cea mai populara serie de standarde ISO

Asa cum v-am prezentat si in alte informari anterioare, standardul ISO 9001 se afla in plin proces de revizie. In mai 2014 a fost elaborat si supus la vot draftul standardului (DIS). In octombrie 2014 s-a incheiat procesul de votare si de transmitere a observatiilor de catre membrii ISO, iar in curand va fi transmis FDIS, adica draftul final.

Sa ne amintim ...

In 1987, ISO (International Standard Organization) a elaborat prima editie a unui standard destinat „calitatii”. Acesta a fost inceputul unei ere noi, pentru ca radacinile standardului sunt mai vechi si dateaza din 1971 cand British Standards Institute (BSI) a elaborat primul standard pentru „asigurarea calitatii” BS 9000 destinat in principal industriei electronice, iar in 1979 acesta a devenit BS 5750. Scopul standardului BS5750 a fost de a asigura un document contractual comun, pentru a se demonstra ca productia industriala era controlata.
Seria ISO 9000 de standarde, si in principal 9001, a trecut prin mai multe revizii. Versiunea initiala din 1987 (ISO 9000:1987) avea aceeasi structura cu standardul britanic BS 5750, cu trei „modele” in functie de domeniul de activitate al organizatiilor.
Schematic, putem sintetiza istoria standardelor ISO 9001, astfel:
CLICK pe imagine pentru a o vizualiza marita

Care este termenul final de publicare al standardului?


CLICK pe imagine pentru a o vizualiza marita
Procesul de revizuire al standardului ISO 9001 este în plină desfășurare și este de așteptat ca versiunea finală sa fie lansata în septembrie 2015. Trebuie sa precizam ca, „drumul” pe care il parcurge un standard ISO de la propunerea initiala si pana la publicare, presupune mai multe faze obligatorii; puteti vedea aici un clip al ISO pe aceasta tema ...
In aceasta perioada, conform planificarii transmise de ISO, asteptam sa fie emis si lansat pentru observatii si vot, draftul final al standardului (FDIS). Dar, desi standardul este încă "în curs de execuție" se stiu destul de multe despre ceea ce ISO 9001 ne va aduce nou, si putem spune că modificările propuse sunt semnificative.

10 modificari importante ale ISO 9001

Se pot spune multe despre schimbarile ce vor fi aduse de noua editie a standardului, s-au scris si se vor mai scrie multe pe aceasta tema. Noi am selectat 10 noutati pe care vi le prezentam mai jos. Nu sunt toate, dar ni se par cele mai importante si de aceea le-am sintetizat si vi le facem cunoscute:

01. Structura generala a standardului, conform Anexa SL
- 10 capitole de cerinte, fata de 8 in editia anterioara
- capitole identice pentru toate Sistemele de management

02. Accent pe managementul riscului sau „risk-based thinking”
- cerinta referitoare la actiuni preventive nu exista; aceasta este inlocuita de „determinarea riscurilor si oportunitatilor care trebuie abordate...”

03. Se introduc cerinte referitoare la „contextul organizatiei”
- reactie rapida la mediul de afaceri

04. Cerinte sporite de „leadership”

05. Se introduce termenul de „informatie documentata”
- inlocuieste termenii de „control documente” si „control inregistrari”

06. Accent crescut pe „abordarea procesuala” a Sistemului de Management
- inlocuieste termenii de „control documente” si „control inregistrari”

07. Modificari ale unor termeni, sunt introduse 69 definitii noi
- „externalizare” devine „furnizare externa”
- „produs” este inlocuit de „produse si servicii”

08. Nu exista cerinta explicita referitoare la „Reprezentantul Managementului”

09. Nu exista cerinte referitoare la „Manualul Calitatii” si nici la „proceduri obligatorii”

10. Modificari ale unor termeni, sunt introduse 69 definitii noi
- „externalizare” devine „furnizare externa”
- „produs” este inlocuit de „produse si servicii”


Despre fiecare punct din lista de mai sus putem sa facem analize detaliate ... intentia noastra este doar sa vi le facem cunoscute, detaliile le vom prezenta in webinarii, in intalnirile cu cei ce ne sunteti clienti, dar si in numere viitoare de newsletter.

Pentru ca dvs., cititorii nostri, sa aveti informatiile cat mai clar prezentate, am creat un #infographic, pe care il puteti vedea aici ...

Ce ar trebui sa facem in continuare?

Simplu ...


CLICK pe imagine pentru a o vizualiza marita

Cum va putem ajuta?

Am planificat o serie de webinarii cu teme ce vizeaza noua revizie a standardului ISO 9001:2015:


CLICK pe imagine pentru a o vizualiza marita

Daca aceste teme prezinta interes pentru dvs., va rugam sa va inscrieti pentru a avea un loc rezervat. Detaliile pentru fiecare webinar le vom transmite in cel mai scurt timp, iar dvs. le veti primi pe adresa de email cu care va veti inregistra.

Quality Webinars

Organizam in mod constant webinarii avand ca teme standardele ISO si Sistemele de Management ...

detalii aici ...

Avantajele certificarii ISO

„Certificarea ISO 9001” reprezinta o apreciere a calitatii actului managerial, a bunelor practici din organizatie, a orientarii organizatiei in directia calitatii.

detalii aici ...

Sisteme de Management

Intelegerea complexitatii sistemului este esentiala pentru realizarea unei conduceri efective si eficiente a organizatiei / companiei.

detalii aici ...

Etapele consultantei

... parcurgerea acestor etape este una dintre conditiile necesare pentru a asigura obtinerea unui Sistem de Management adaptat nevoilor si structurii organizatiei / companiei respective ...

detalii aici ...

Modele documente SMC

Care este metoda optima pentru a avea documentatia SMC proprie cu "costuri minime" ?
Cum sa minimizati cheltuielile legate de obtinerea certificatului ?

detalii aici ...

Oferta Kit-uri Documente SMC

Principalele kit-uri continand documente SMC necesare oricarei organizatii pentru finalizarea actiunii de proiectare si documentare a Sistemului de Management al Calitatii propriu !

detalii aici ...


Follow us !